MENS!

yes frågor och svar om mens kommer här....

Måste man berätta för någon förälder eller annan vuxen att man fått mens?

Nej, det måste man inte, men det kan vara bra om man vill få hjälp med mensskydd eller annat som till exempel värktabletter, nya lakan om man blött igenom eller om man undrar över något. Om man inte vill berätta hemma så kan skolsköterskan hjälpa till med mensskydd. Skolsköterskan kan också hjälpa till att berätta för någon vuxen hemma om man vill.

Får alla mensvärk?

Nej inte alla, men det är vanligt att få ont i magen eller i ryggen de första dagarna.

Kan man vara med på idrotten eller träna när man har mens?

Ja, det är bra att röra på sig när man har mens, det kan göra att man får mindre mensvärk.

Kan man bada när man har mens?

Ja det går bra. Om man badar i bassäng är det bra att använda tampong så att det inte kommer ut blod i vattnet där andra badar.

Kan man ha sex när man har mens?

Ja, det går bra.

Kan man bli gravid när man har mens?

När man har mens är det ovanligt att man blir gravid, särskilt de första dagarna. Men eftersom spermier kan leva upp till en vecka i livmodern eller i äggledaren så kan man inte vara helt säker. Det är möjligt att man hinner få ägglossning igen inom den tiden. Särskilt om man har en kortare menscykel, därför bör man alltid skydda sig.

Kan mensblodet ha olika färg?

Ja, så är det ofta. När man blöder lite, som i början och i slutet av mensen, är mensen oftast brunaktig eftersom blodet hinner torka lite på vägen ut ur slidan. När man blöder mer så är blodet rödare. Då kan man också få som klumpar i mensen, det beror på att blodet klumpar ihop sig en del på vägen ut. Det kommer också ut lite slemhinna från livmodern när man har mens som kan upplevas som klumpig eller slemmig.

Om man blöder när man inte ska ha mens, vad kan det bero på?

Så kallade mellanblödningar kan bero på olika saker. En del kan till exempel få en liten blödning när de har ägglossning. Om man använder skydd mot graviditet som innehåller hormoner så kan det ibland göra att man blöder mellan mensen.

Man kan också få mellanblödningar om man har klamydia eller någon annan infektion. Mellanblödningar kan också bero på att ens egna hormoner är lite ur balans, det är inte farligt och brukar rätta till sig av sig själv.

Om man har mellanblödningar upprepade gånger är det bra att prata med någon på en ungdomsmottagning om det. Då får man veta om man behöver undersöka sig.

Får man mens när man äter p-piller?

Ja, det vanligaste är att man får en blödning varje månad när man äter p-piller, det brukar ibland kallas för p-pillermens. Ofta har man mindre mens när man äter p-piller eftersom slemhinnan i livmodern inte byggs upp och blir lika tjock som under en vanlig menscykel.

Kan man använda tampong även om man inte haft slidsamlag?

Ja, det kan man. Ibland kan man behöva träna innan man får in tampongen helt. Då kan man börja med den minsta storleken och prova en dag då man blöder mycket. Då brukar det vara lättast att få in den.

Även om det tar emot lite så behöver man inte vara rädd, man kan inte göra fel och det finns inget som kan gå sönder eller skadas på något sätt.

Kan en tampong försvinna i kroppen?

Nej, det kan den aldrig göra. Det finns ett naturligt stopp, livmodertappen som sitter högst upp i slidan.

Vad gör man om man inte får ut en tampong?

Om tampongsnöret åker upp i slidan kan man föra upp ett finger i slidan och känna efter om man kommer åt snöret. Gör man inte det och man inte heller lyckas få ut tampongen med fingrarna så kan man gå till en ungdomsmottagning. Där kan en barnmorska hjälpa till att få ut tampongen.

Om ungdomsmottagningen är stängd kan man ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd, de har telefonnummer 1177.

Kan man ha mens när man är gravid?

Nej, man kan inte ha vanlig mens om man är gravid. Man kan alltså inte blöda lika mycket och lika länge som man brukar göra. Vissa kan få småblödningar under den första tiden av graviditeten men de är då alltid mindre rikliga än vid vanlig mens.

Kan man slippa mensen helt?

Vissa skydd mot graviditet kan göra så att man blir blödningsfri, men det är olika från person till person därför måste man testa innan man vet hur det blir. Exempel på såna skydd mot graviditet är minipiller och hormonspiral.

källa:umo.se


LOVE! och sov sött hoppas alla får en lungn och skön natt.....
Updaterar mera imorgon och då ska jag prata om saker som är viktiga som vanligt sov sött...!

Kommentarer
Postat av: Anna

du glömde min fråga :(

är det normalt att inte ha fått mens om man är 16?

vad ska jag göra!?

2012-02-16 @ 23:46:06
Postat av: saraida

fan så klart det är onormalt sluta ta upp jessicas tid med sådana dumma frågor!

LOVE

2012-04-10 @ 17:16:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0